Z európskych peňazí vybudovali v obci polyfunkčné kultúrne centrum

08.11.2010 Sabinov

Prešov 8. novembra (TASR) – V obci Dubovica, okres Sabinov, zrekonštruovali vďaka európskym peniazom kultúrny dom.
Modernizácia sa začala v septembri minulého roka a obec na ňu získala nenávratné finančné prostriedky z Programu cezhraničnej spolupráce Slovensko – Poľská republika 2007 – 2013. Do medzinárodného projektu vstúpila spolu s poľským mestom Muszyna a obcou Ľubotín v Staroľubovnianskom okrese.
Cieľom zámeru bolo v spomínaných lokalitách vybudovať polyfunkčné kultúrne centrá a vytvoriť tak lepšie podmienky pre zachovávanie a využívanie kultúrneho dedičstva v slovensko-poľskom pohraničí, ktoré majú v neposlednom rade podporiť turistický ruch.
Celkové náklady na rekonštrukciu troch objektov predstavujú takmer 2,11 milióna eur, pričom 85 percent sumy získali samosprávy z Európskeho fondu regionálneho rozvoja. V rámci projektu prebehla rekonštrukcia a modernizácia pamiatkového hostinca v Muszyne a kultúrnych domov v Ľubotíne a v Dubovici.
Projektová manažérka Agentúry regionálneho rozvoja Prešovského samosprávneho kraja Zuzana Zemčáková dnes pre TASR uviedla, že konkrétne v Dubovici si práce vyžiadali viac ako 690.000 eur.
"Z týchto prostriedkov sa podarilo zrekonštruovať strechu, fasádu budovy a opraviť podlahové krytiny. Okrem toho tu modernizovali inžinierske siete a pribudla aj vzduchotechnika. V objekte sú nové sociálne zariadenia, stavebnými úpravami prešla kuchyňa a v spoločenskej sále postavili nové pódium, " spresnila Zemčáková.
Všetky tri polyfunkčné kultúrne objekty budú podľa projektovej manažérky, prispôsobené na organizovanie miestnych i medzinárodných spoločensko-kultúrnych podujatí. Zemčáková dodala, že do konca decembra tohto roka účastníci projektu ešte vypracujú programovú koncepciu na využívanie objektov. Podľa nej partneri už zareagovali aj na ďalšiu výzvu, prostredníctvom ktorej chcú získať 1,13 milióna eur na dovybavenie centier a organizovanie spoločných podujatí.
 

Vyberte región